נימוסי שולחן שכדאי להנחיל לילדים מגיל צעיר.
השלב בו ילדים זורקים את האוכל, דוחפים אותו לפה או פותחים פה מלא אוכל בגאווה, לא תמיד עובר מעצמו. בהדרגה ובהקפדה על כללים, הילדים לומדים שמה שפעם היה מקובל, חינני ואף זכה לתשואות וצחוקים, אינו רצוי עוד ליד השולחן.
אין כמו משפחה היושבת סביב אי במטבח ונהנית מארוחה נעימה תוך הקפדה על נימוס, ואין ספק שנימוסי השולחן בהחלט מקבלים מקום של כבוד בחברה הישראלית. בכתבה זו נסקור נימוסי שולחן שכדאי להנחיל לילדים מגיל צעיר.
לפני הכול, תודה ובבקשה
כמה בסיסי, ככה חשוב. מהמילים הראשונות שתינוק אומר כמו "אבא" או "אמא", מבלי שנשים לב, אנו נלמד את ילדינו לומר "תודה ו"בבקשה". אלו מילים המוקירות את סביבתנו, ומביעות הערכה והכרה באחר. אנחנו אומרים אותן ביומיום כבר מבלי לשים לב לחשיבותן. חשוב ללמד מגיל צעיר לומר את המילים הללו על אוכל. הילדים יחברו בין הפעולה למשמעות, ויבינו כי אכילה לצד שולחן אינה עניין של מה בכך, בדיוק כמו שהם מפנימים לגבי כל פעולה אחרת בחיים. כשהילדים יקשרו בין המזון שמשביע ומרגיע את רעבונם לבין משמעות המילים "תודה" ו"בבקשה", תיווכחו כיצד זה יחלחל גם להרגלי האכילה מחוץ לבית.
הילד שלי הוא לא כזה.
כל ילד הוא כוכב זורח ומגיע לו הכול עד השמיים. אנחנו מדברים על הילד שלכם, ברור, אבל… הילד במסעדה מבצע "פיגוע ספגטי"? ממש לא. לא הכול מותר ובטח שלא סביב השולחן. ברור שאין כוונות רעות, כנראה שהילד משחק ומבקש תשומת לב, אבל חשוב להבין שללא גבולות – אין התקדמות. יש חשיבות לגבולות בכללי נימוסין ליד השולחן, שכן בהווייתם הם עוסקים בגבולות אכילה חברתיים. החליטו על כללי נימוסין שחשובים לכם וצאו מנקודת הנחה שיכולה להיות התנגדות קלה מצד ילדכם. עם הרבה סבלנות ואהבה, בסוף כולם לומדים
דוגמה אישית
כמה שאנחנו חכמים כשאנחנו באים ללמד את ילדינו מה שבעצמנו אנחנו לא עושים. לא בזלזול, בכנות – תחשבו על הארוחה האחרונה שאכלתם היום. האם אכלתם ודיברתם בפה מלא? כנראה שכן. האם החזקתם את הסכו"ם כיאות? כנראה שלא. חברים, החינוך מתחיל בהורים. אל תשכחו שהילדים בגיל הרך סופגים כל מה שסביבם, במיוחד מההורים, המהווים את מודל החיקוי עבורם. החלטתם שאתם מלמדים את ילדיכם כללי נימוסין ליד השולחן? מצוין. החליטו על כללי נימוסין שעליהם תקפידו בעצמכם. כך הילד ילמד מהסביבה בצורה האורגנית ביותר ולא רק ממה שנאמר לו לעשות. הרי מי אוהב לעשות את מה שאומרים לו?!
לסיכום, כללי נימוסין ליד השולחן הם כללים לחיים. אנחנו חלק מהחברה, והחברה היא חלק מאיתנו. אין יותר כיף מלשבת ליד שולחן ולבלות ערב כיף עם חברים ומשפחה. אז זכרו שאתם אלה שהופכים את האווירה לנעימה, גם דרך חינוך ילדיכם.