חינוך כלכלי נכון לילדים זה אפשרי
יש לכם תחושה (מבוססת) שלילד שלכם אין שום ערך לכסף? זה הזמן לשאול "איפה טעינו בחינוך הכלכלי" ולפעול במהרה לתיקון. אז הנה כמה טעויות נפוצות שהורים עושים עם ילדיהם בחינוך הכלכלי – ובעיקר מה שצריך לעשות כדי להימנע מהן
חינוך פיננסי לילדים מעניק להם כלי חיוני שעוזר גם בטווח הקצר וגם בטווח הארוך.
בטווח הקצר, זה מייצר ערך לכסף ומאפשר לילדים ללמוד איך לקבוע סדר עדיפויות. בטווח הארוך, ילדים עם חינוך פיננסי מבוסס נמצאים בעמדת זינוק לעומת קבוצת השווים שלהם, ויש סיכוי גבוה שהם גם יפתחו הרגלים נכונים של צרכנות נבונה.
הבעיה היא שחינוך כלכלי דורש לא מעט מאמץ. קודם כל, הוא חייב להתאים לגיל של הילד ולתפיסת העולם האובייקטיבית שלו. שנית, האפקטיביות של חינוך פיננסי תלויה בדוגמה אישית מההורים. אם ההורים בעצמם מגלים חוסר אחריות עם הכסף שלהם, אי אפשר לצפות מהילדים להתנהג אחרת (אפילו אם מאוד רוצים).
הכל מתחיל בדוגמה האישית!
הדרך למנוע מעידות בחינוך הכלכלי היא לגבש מדיניות ברורה כלפי הילדים. ברור מאליו שכל אחד מאיתנו הוא עולם ומלואו, ושגם בתוך התא המשפחתי יש בני זוג בזבזניים יותר מאחרים, אבל חשוב שההורים יחשבו היטב על סדר העדיפויות שלהם וידעו לתווך את זה לילדים.
עוד נושא חשוב – מומחי חינוך ממליצים להימנע מלשלם לילדים על מטלות הבית, אלא אם מדובר במטלות שההורים ממילא משלמים עליהן. כך לדוגמה, אפשר ואף רצוי לשלם לילדים על מטלות שבדרך כלל ההורים משלמים עליהן לאנשים אחרים, כמו רחיצת הרכב או בייביסיטר לאחות הקטנה. כך הילד לא רק לומד על ערך הכסף, אלא גם מגלה את הקשר בין האופן שבו הוא משיג אותו לבין ההוצאות שלו על ממתקים, משחקים וכן הלאה.
האם הילד יודע מה אתם עושים עם הכסף?
הרבה הורים עושים טעות בכך שהם לא מערבים את הילד בתשלומים החודשיים. בין אם בגלל תחושה של מבוכה או רצון לגונן, זה גורם לניתוק בין ההוצאות הקבועות לבין הפעולות שמלוות את הילד ואת המשפחה על בסיס יום יומי.
למעשה, ההמלצה המקובלת היא להרחיב את המידע המשותף ואף לעדכן את הילד בכך שההורים משלמים למשל משכנתא או שכירות, שהם צריכים להחזיר הלוואה כדי לממן את הרכב, ושגם החופשה בחו"ל שאליה כל המשפחה יצאה יחד דרשה לא מעט שעות עבודה ומאמץ. אם הילד יבין את הקשר בין מה שקורה סביבו לבין עבודה, הוצאות הבית והכנסות ההורים – החינוך הכלכלי כבר יגיע מעצמו.
דמי כיס – אבל לא הלוואות
הורים יכולים להחליט שהם נותנים לילד שלהם סכום כסף מסוים מדי שבוע כדמי כיס, שיאפשרו לו לבחור לבד על מה ואיפה לבזבז. זה רלוונטי פחות או יותר מגיל 6, אך יכול ללוות את הילד עד גיל ההתבגרות ומעבר לו כל עוד מעדכנים את הסכומים.
מה שלא כדאי לעשות הוא לחרוג מהסכום שנקבע ולהפוך אותו לסוג של "הלוואה". אם נותנים לילד הלוואה על חשבון דמי הכיס הבאים, זה עלול ליצור אצלו מצג שווא שלפיו אפשר לחיות מהלוואות. בכל מקרה, צריך בהחלט לדבר על כסף בדיוק כמו על שאר תחומי החיים ולא להפוך אותו למילה גסה.
לסיכום, מעידות בחינוך הכלכלי הן משהו שקורה לכל ההורים ובקטע הזה אתם לא צריכים לכעוס על עצמכם יותר מדי. אבל מה שאתם כן צריכים לעשות זה לקחת אחריות, להראות דוגמה אישית ולהבין את חשיבות הנושא.